Erişilebilirlik Menüsü

Ekran Okuyucu

Seçili Alan Okuyucu

Bağlantı Vurgula İkonu

Bağlantı Vurgula

Metni Büyüt İkonu

Büyük Metin

Metni Sola Hizala

İmleç

Okuma Kılavuzu

Okuma Maskesi

Disleksi Dostu

Kontrast

Solgunlaştırma

Düşük Doygunluk

Yüksek Doygunluk

TİHEK Akademik Dergi “Gazze Özel Sayısı” Çağrı Metni
TİHEK Akademik Dergi “Gazze Özel Sayısı” Çağrı Metni
14.01.2025
A- A+

İsrail’in 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana başta Gazze Şeridi olmak üzere Filistin’de masum sivillere yönelik gerçekleştirmiş olduğu saldırılar, eşi benzeri görülmemiş bir insani felakete yol açmıştır. İsrail yönetiminin Gazze’de işlemekte olduğu “savaş suçları, soykırım ve insanlığa karşı suçlar”, insan haklarının temel değerlerinin yitiminin en somut göstergesini teşkil etmektedir.

Başta yaşam hakkı olmak üzere küresel kamuoyu önünde temel insani haklarından dahi mahrum bırakılan Filistin halkının yaşadığı bu zulmün akademik bir perspektifle ele alınması ve tarihe not olarak düşülmesi önem arz etmektedir. Sürece ilişkin gerçekleri bilimsel açıdan değerlendirmek için Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK); tüm akademisyenleri, araştırmacıları ve uzmanları konuya ilişkin makalelerini akademik dergimizin “Gazze Özel Sayısı”na göndermeye davet etmektedir.

AMAÇ

Filistin halkının yıllardır maruz bırakıldığı insan hakları ihlalleri, 7 Ekim 2023 tarihinden itibaren daha da yoğunlaşan İsrail saldırıları nedeniyle çok daha ağır bir trajedi haline dönüşmüştür. Bu süreçte yapılan zulme karşı küresel kamuoyunda oluşan büyük tepkilere karşın, küresel siyasetin muhalif sesleri sistematik olarak susturmaya ve İsrail saldırılarını meşru bir zemine oturtmaya çalıştığına tüm dünya tanıklık etmiştir.

Filistin’de yaşanan bu ağır insanlık trajedisi, mevcut değerler krizi, yapısal kırılganlıklar ve sistemsel çöküş bütün dünya kamuoyunun gözleri önünde yeniden tescillenmektedir. Yaşanan sürecin yapısal nedenlerinin çok boyutlu olarak ele alınması; sorunun çözümü, kalıcı barışın sağlanması ve Filistin halkının haklı talepleri için küresel bir kamuoyu oluşturulmasına katkı sağlayacaktır.

Bu amaçla TİHEK; önerilen konu başlıklarına ilişkin bilimsel çalışmalarını paylaşmak üzere tüm akademisyenlere, araştırmacılara ve uzmanlara çağrıda bulunmaktadır.

 

 “GAZZE ÖZEL SAYISI” İÇİN MAKALE ÇAĞRISI ANA KONU ÖNERİLERİ

- İsrail’in Filistin’deki işgali ve saldırganlığının tarihsel ve dini arka planının incelenmesi,

- İsrail’in Filistin’i işgali sırasında yaşanan uluslararası hukuk ihlallerinin incelenmesi,

- Gazze saldırılarının soykırım ve asimilasyon açısından incelenmesi,

- Gazze saldırılarının kadın hakları, çocuk hakları ve çocuğun üstün yararı açısından incelenmesi,

- Savaş öncesi hukuk ve savaş içi hukuk kuralları açısından İsrail’in Gazze saldırılarının incelenmesi,

- Gazze saldırılarının insani değerler açısından incelenmesi,

- Mescid-i Aksa’nın ve Kudüs bölgesinin uluslararası hukuk açısından hukuki statüsü

- Küresel kamuoyunda Gazze suskunluğunun sebepleri ve soykırımın ideolojik ve iktisadi bağlamının incelenmesi,

- BM’nin Gazze ve Filistin bağlamında aldığı kararlar ile BM kararlarının etkinlik ve etkililik açısından incelenmesi,

- Filistin’in işgali meselesi ile ilgili BM Güvenlik Konseyi Kararları çerçevesinde BM Güvenlik Konseyinin yeniden yapılandırılması ihtiyacının incelenmesi,

- Gazze’de yaşanan insan hakları ihlalleri noktasında farkındalığı korumak ve söylem üretmek üzerine öneriler.

 

  1. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Akademik Dergisi; hakemli bir dergi olup derginin “Gazze Özel Sayısı”nda Türkçe ve İngilizce yazılmış olan, hakem incelemesinden geçen makaleler yayımlanacaktır.
  2. Dergiye gönderilen makalelerin daha önce bir başka yayın organında yayımlanmamış olması gerekmektedir. Bu konudaki sorumluluk tamamen yazarlara aittir.
  3. Derginin “Gazze Özel Sayısı”nda, Gazze’deki insan hakları alanında mevcut durumu ortaya koyan veya mevcut duruma yönelik eleştirileri ve önerileri içeren yazılar kabul edilecektir.
  4. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Akademik Dergisi, “Gazze Özel Sayısı” için makale kabulüne ve hakemlik başvurularına açıktır. Başvurular, DergiPark sistemi üzerinden kabul edilmektedir. Dergiye DergiPark üzerinden erişmek için https://dergipark.org.tr/tr/pub/tihek adresi kullanılabilir. Herhangi bir sorun yaşanması halinde dergi editörlüğüyle makale@tihek.gov.tr adresi üzerinden iletişime geçilebilir.
  5. Tüm yazarlar makalelerinin süreçleri ile ilgili bilgilendirilecektir. Hakemler ve editör tarafından kabul alan makaleler basım sürecine girecektir.
  6. Dergiye gönderilecek makaleler derginin yazım kurallarına uygun olarak yazılmalıdır. Yayım ilkeleri ve makale yazım kurallarına https://www.tihek.gov.tr/akademik-dergi-yayim-ilkeleri-ve-makale-yazim-kurallari linki ile erişilebilir.
  7. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Akademik Dergisi’nde hakemlik yapmak isteyen akademik personelin ilgi alanlarını belirten özgeçmişlerini makale@tihek.gov.tr mail adresine göndermesi gerekmektedir.


SÜREÇ TAKVİMİ

Makale Son Gönderim Tarihi: 31 Mart 2025

Yayım Tarihi: 1-15 Mayıs 2025

Makale Kabul Dilleri: Türkçe ve İngilizce

Lütfen makalelerinizi DergiPark üzerinden gönderiniz.

İletişim             

E-posta : makale@tihek.gov.tr

            Telefon: 0 312 422 78 54

 

Paylaş :